ΤΟ ΥΓΙΕΣ ΜΑΤΙ

ΤΟ ΥΓΙΕΣ ΜΑΤΙ

Το μπροστινό τμήμα του ματιού είναι γεμάτο από ένα υγρό το οποίο λέγεται υδατώδες. Μέρος του υγρού αυτού παροχετεύεται και τη θέση του παίρνει νέο υγρό. Έτσι, υπάρχει μια συνεχής ροή η οποία κρατά την πίεση του ματιού σε σταθερά επίπεδα.

Τα μέρη του οφθαλμού

Το φως εισέρχεται στο μάτι μέσα από τον διαυγή κερατοειδή. Ένα άνοιγμα στην ίριδα (το χρωματιστό μέρος του ματιού) το οποίο λέγεται κόρη κατευθύνει το φως επάνω στον φακό. Ο φακός εστιάζει το φως πάνω στον αμφιβληστροειδή (στο πίσω μέρος του οφθαλμού). Τα οπτικά σήματα αποστέλλονται μέσω οπτικών ινών στο οπτικό νεύρο. Το οπτικό νεύρο, με τη σειρά του, αποστέλλει τα σήματα αυτά στον εγκέφαλο όπου μετατρέπονται στις εικόνες τις οποίες βλέπουμε.

Υγιής παροχέτευση

Το υδατώδες υγρό παράγεται από το ακτινωτό σώμα. Το υγρό αυτό ρέει μπροστά από την ίριδα, στον πρόσθιο θάλαμο. Στη συνέχεια, παροχετεύεται μέσω μικρών τρυπών που αποτελούν το trabeculum. Η παροχέτευση αυτή κρατά την πίεση του ματιού σε φυσιολογικά επίπεδα.

Η γωνία παροχέτευσης

Ο χώρος μεταξύ του κερατοειδούς και της ίριδας μέσα στον πρόσθιο θάλαμο ονομάζεται γωνία παροχέτευσης. Οι πόροι παροχέτευσης του ματιού βρίσκονται σε αυτό το σημείο. Το μέγεθος της γωνίας επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της παροχέτευσης.