Ο ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Ο ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Η απώλεια της όρασης λόγω γλαυκώματος δεν μπορεί να αποκατασταθεί. Εντούτοις, η πρόωρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να αποτρέψει περαιτέρω φθορά του οπτικού νεύρο και τη μείωση της όρασης. Το πρώτο βήμα είναι ο πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος.

Ιατρικό ιστορικό

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο ιατρός σας ενδέχεται να σας ρωτήσει τα ακόλουθα:

 Εάν έχετε συγγενείς που πάσχουν από γλαύκωμα
 Τι φάρμακα (πχ. στεροϊδή) λαμβάνετε
 Εάν έχετε προβλήματα υγείας όπως καρδιοπάθεια, υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη
 Εάν είχατε στο παρελθόν κάποιο ατύχημα στα μάτια

Μέτρηση πίεσης

Η πίεση που υπάρχει στο μάτι ονομάζεται ενδοφθάλμια (IOP). Η υψηλή πίεση αποτελεί συχνά ένδειξη ύπαρξης γλαυκώματος. Προκειμένου να μετρήσουμε τη πίεση χρησιμοποιούμε ένα όργανο το οποίο λέγεται τονόμετρο. Η συσκευή αυτή στέλνει ένα μικρό φύσημα αέρα στο μάτι ή μπορεί να έρθει σε επαφή με το μάτι αφού όμως έχουμε πρώτα ενσταλάξει κάποιο αναισθητικό κολλύριο στο μάτι.

Έλεγχος της γωνίας παροχέτευσης

Ο οφθαλμίατρός σας ενδέχεται να εξετάσει το μάτι σας με έναν φακό ο οποίος λέγεται γωνιοσκόπιο. Ο φακός αυτός επιτρέπει στον ιατρό να ελέγξει τη γωνία παροχέτευσης. Εάν η γωνία είναι στενή (σχεδόν κλειστή) τότε μπορεί να πάσχετε από γλαύκωμα κλειστής γωνίας. Εάν η γωνία είναι φαρδιά (ανοιχτή) δεν πάσχετε από γλαύκωμα κλειστής γωνίας αλλά υπάρχει η πιθανότητα να πάσχετε από γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας.

Έλεγχος του οπτικού δίσκου

Ο οφθαλμίατρός σας θα εξετάσει τον οπτικό δίσκο για σημάδια φθοράς του νεύρου. Πρώτα, γίνεται η ενστάλλαξη κολλυρίων με σκοπό τη διαστολή (άνοιγμα) της κόρης. Στη συνέχεια, ο ιατρός θα χρησιμοποιήσει ειδικούς μεγεθυντικούς φακούς προκειμένου να εξετάσει τον οπτικό δίσκο, την περιοχή γύρω από το οπτικό νεύρο. Ενδέχεται, επίσης να φωτογραφήσει την περιοχή αυτή έτσι ώστε να μπορεί να συγκρίνει τις αλλαγές που σημειώνονται.

Εξέταση οπτικών πεδίων

Το οπτικό σας πεδίο είναι η συνολική περιοχή που μπορεί κάποιος να δει χωρίς να κινεί τα μάτια του. Στο γλαύκωμα, το οπτικό πεδίο συρρικνώνεται. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης των οπτικών πεδίων, ο ασθενής κοιτά ευθεία σε μία οθόνη με στρογγυλό σχήμα. Κάθε φορά που βλέπει ένα φως να ανάβει, πατάει ένα κουμπί. Τα αποτελέσματα της εξέτασης αναλύονται με τη βοήθεια Η/Υ και δείχνουν την έκταση του πεδίου που βλέπει ο ασθενής.

Η εκτύπωση των οπτικών πεδίων

Οι σκούρες περιοχές στην εκτύπωση δείχνουν μειωμένη όραση. Όσο μεγαλύτερη είναι η ζημιά στο νεύρο, τόσο πιο σκούρες απεικονίζονται οι περιοχές. Παρόλο που ο οπτικός δίσκος διαγράφεται σαν ένας μαύρος κύκλος, στην πραγματικότητα πρόκειται για μια φυσιολογική σκούρα κηλίδα («τυφλό σημείο»).

Πως βλέπετε εάν έχετε γλαύκωμα

Η ζημιά του οπτικού νεύρου μειώνει πρώτα την περιφερική όραση. Καθώς η ζημιά επεκτείνεται, επηρεάζει και την κεντρική όραση. Χωρίς την κατάλληλη θεραπεία, είναι δυνατόν ο ασθενής να καταλήξει να έχει μηδενική όραση δηλαδή να οδηγηθεί σε τύφλωση.