ΓΛΑΥΚΩΜΑ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΓΩΝΙΑΣ

ΓΛΑΥΚΩΜΑ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΓΩΝΙΑΣ

Το γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας είναι ο πιο κοινός τύπος γλαυκώματος. Πολλοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται ότι πάσχουν από γλαύκωμα παρά μόνο όταν έχει σημειωθεί μεγάλη ζημιά. Το γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας επιδεινώνεται αργά με την πάροδο των ετών. Συνήθως αφορά και τους δύο οφθαλμούς. Η θεραπεία του περιλαμβάνει χορήγηση φαρμάκων, επεμβάσεις χειρουργικές ή με laser.

Τί σημαίνει γλαύκωμα «ανοιχτής γωνίας»;

«Ανοιχτή γωνία» σημαίνει ότι η γωνία παροχέτευσης του ματιού είναι αρκετά μεγάλη ώστε το υδατώδες υγρό να φτάνει στους πόρους παροχέτευσης. Μπορεί όμως οι ίδιοι οι πόροι παροχέτευσης να είναι κλειστοί. Όταν το υγρό δεν μπορεί να παροχετευθεί με ευκολία, τότε σταδιακά αυξάνεται η πίεση στο μάτι, γεγονός που οδηγεί στην καταστροφή του οπτικού νεύρου και σε μείωση της όρασης.

Ποιά είναι τα συμπτώματα;

Το γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας σπάνια προκαλεί πόνο ή κάποιο σύμπτωμα. Η περιφερική όραση μειώνεται με τόσο αργό ρυθμό που μπορεί να έχει προκληθεί ζημιά ακόμα και στην κεντρική όραση προτού το αντιληφθούμε. Ο μόνος τρόπος πρόληψης του γλαυκώματος είναι η έγκαιρη διάγνωση.

Γλαύκωμα φυσιολογικής πίεσης

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΓΛΑΥΚΩΜΑΤΟΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΓΩΝΙΑΣ

Η θεραπεία του γλαυκώματος μπορεί να περιλαμβάνει κάποιο κολλύριο ή χάπια προκειμένου να μειωθεί η ενδοφθάλμια πίεση. Είναι απαραίτητη η ενδεδειγμένη από τον ιατρό λήψη τους ακόμη και τις ημέρες που επισκέπτεστε τον ιατρό σας. Μην σταματήσετε τη λήψη τους επειδή νομίζετε ότι το γλαύκωμα βρίσκεται υπό έλεγχο. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε επικίνδυνη αύξηση της πίεσης.

Ενστάλλαξη κολλυρίων

Τα κολλύρια αποτελούν τον πιο συνηθισμένο τρόπο θεραπείας του γλαυκώματος ανοιχτής γωνίας. Η λήψη τους ίσως συνοδεύεται και από τη λήψη δισκίων. Ορισμένα κολλύρια μειώνουν την πίεση ελαττώνοντας την ποσότητα του υγρού που παράγει ο οφθαλμός. Άλλα πάλι αυξάνουν την παροχέτευση. Βλ. σελ. 14 για συμβουλές σχετικά με τη χρήση των κολλυρίων.

Δισκία

Υπάρχει περίπτωση ο ιατρός σας να συνταγογραφήσει τη χρήση δισκίων σε συνδυασμό ή μη με κάποιο κολλύριο. Τα χάπια μειώνουν την πίεση ελαττώνοντας την ποσότητα του υγρού που παράγει ο οφθαλμός.

Παρενέργειες των φαρμάκων

Υπάρχει η σπάνια περίπτωση η χρήση κολλυρίων ή δισκίων να παρουσιάσει κάποιου είδους παρενέργεια. Ενημερώστε άμεσα τον οφθαλμίατρό σας στην περίπτωση που:

 έχετε πονοκεφάλους
 έχετε ερυθρότητα ή κνησμό στους οφθαλμούς
 αλλάξει το χρώμα της ίριδας
 νοιώθετε έντονη κόπωση
 νοιώθετε ναυτία, ανορεξία ή εντερικές διαταραχές

Επικοινωνήστε επειγόντως με τον οφθαλμίατρό σας στην περίπτωση που:

 νοιώθετε πόνο στο στήθος
 έχετε δύσπνοια
 έχετε θαμπή όραση

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΓΛΑΥΚΩΜΑΤΟΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΓΩΝΙΑΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ LASER

Στις περιπτώσεις όπου η χορήγηση φαρμάκων αποδεικνύεται αναποτελεσματική ή προκαλεί παρενέργειες, ο οφθαλμίατρος δύναται να συστήσει τη χρήση laser. Έαν τα αποτελέσματα είναι θετικά τότε συνήθως η χρήση του επαναλαμβάνεται και στο μέλλον.
Εντούτοις, μετά τη θεραπεία με laser είναι πιθανόν να χρειαστεί και φαρμακευτική αγωγή.

Αυξάνοντας την παροχέτευση

Η θεραπεία με laser, η οποία ονομάζεται τραμπεκουλεκτομή αυξάνει την παροχέτευση του ματιού προκειμένου να μειώσει την ενδοφθάλμια πίεση. Ο οφθαλμίατρος εστιάζει την ακτίνα laser σε συγκεκριμένα σημεία του ιστού, γύρω από τους πόρους παροχέτευσης. Το laser διεγείρει την περιοχή προκειμένου να μεγαλώσουν οι πόροι παροχέτευσης και να παροχετεύεται καλύτερα το υγρό.

Διεγείροντας την περιοχή παροχέτευσης με το laser το υγρό παροχετεύεται ελεύθερα.

Η διαδικασία του laser

H θεραπεία με laser διαρκεί περίπου 15 λεπτά.

 Στην αρχή χορηγούμε ανασθητικό, με χρήση κολλυρίων, στην περιοχή του οφθαλμού.
 Στη συνέχεια ο ασθενής κάθεται μπροστά από το μηχάνημα του laser. Ο ιατρός εφαρμόζει το laser στην περιοχή όπου εμφανίζεται το πρόβλημα.
 Αμέσως μετά τη θεραπεία, η όραση του ασθενούς μπορεί να είναι θαμπή.
 Ο ιατρός ενημερώνει τον ασθενή για το πότε θα πρέπει να επαναλάβει τη συνήθη αγωγή
 Την επόμενη ημέρα εξετάζεται η ενδοφθάλμια πίεση του ασθενούς
 Μετά τη θεραπεία με laser δίνονται οδηγίες στον ασθενή

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΓΛΑΥΚΩΜΑΤΟΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΓΩΝΙΑΣ

Στην περίπτωση που καμμία άλλη μέθοδος θεραπείας δεν έχει αποτέλεσμα ή δεν είναι η κατάλληλη για τον ασθενή, ο θεράπων ιατρός μπορεί να συστήσει τη διεξαγωγή χειρουργικής επέμβασης. Η επέμβαση συμβάλλει στην αντιμετώπιση του γλαυκώματος, αυξάνει όμως τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη (θαμποί φακοί).

Δημιουργώντας ένα νέο σημείο παροχέτευσης

Η τραμπεκουλεκτομή δημιουργεί ένα νέο σημείο παροχέτευσης στο μάτι ούτως ώστε να παροχετεύεται το υγρό. Ο ιατρός σας δημιουργεί μια φλούδα στον σκληρό χιτώνα (το άσπρο μέρος του ματιού) και μια μικρή τρύπα στην ίριδα. Στη συνέχεια το υγρό παροχετεύεται κάτω από τη φλούδα. Υπάρχει περίπτωση μπροστά από το νέο σημείο παροχέτευσης να δημιουργηθεί μια μικρή φούσκα η οποία ονομάζεται αμπούλα και η οποία θα καλύπτεται από το βλέφαρο.
Η διαδικασία της επέμβασης

Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 15 λεπτά.

 Φάρμακα χορηγούνται στον ασθενή προκειμένου να χαλαρώσει και να αναισθητοποιήσουν τον οφθαλμό
 Κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο ασθενής είναι ξαπλωμένος στο χειρουργικό τραπέζι
 Την επόμενη ημέρα εξετάζεται η ενδοφθάλμια πίεση του ασθενούς
 Η όραση του ασθενούς μπορεί να είναι θαμπή για τις επόμενες λίγες ημέρες.
 Θα πρέπει ο ασθενής να ακολουθήσει τις οδηγίες του ιατρού σχετικά με τον περιορισμό των δραστηριοτήτων.
 Ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθεί μετεγχειρητικά φαρμακευτική αγωγή και ο οφθαλμός του να καλύπτεται από οφθαλμικό επίθεμα.
 Μετά την επέμβαση δίνονται οδηγίες στον ασθενή

Ορισμένες φορές, είναι δυνατόν, ο ασθενής να πάσχει από γλαύκωμα παρόλο που η πίεση του ματιού κυμαίνεται στα φυσιολογικά επίπεδα. Παρατηρείται δηλαδή καταστροφή του οπτικού νεύρου ενώ η πίεση είναι φυσιολογική. Σε αυτή την περίπτωση, η πίεση του οφθαλμού πρέπει να μειωθεί σε επίπεδα κάτω του φυσιολογικού προκειμένου να αναχαιτισθεί περαιτέρω ζημία στο οπτικό νεύρο.