ΓΛΑΥΚΩΜΑ ΚΛΕΙΣΤΗΣ ΓΩΝΙΑΣ

ΓΛΑΥΚΩΜΑ ΚΛΕΙΣΤΗΣ ΓΩΝΙΑΣ

Το γλαύκωμα κλειστής γωνίας είναι λιγότερο κοινό απ’ ότι το γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας. Χαρακτηριστικό του είναι ότι προκαλεί ξαφνικά πόνο ο οποίος αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε τύφλωση εντός 24 ωρών.

Γλαύκωμα κλειστής γωνίας

Στο γλαύκωμα κλειστής γωνίας, η ίριδα φράζει τη γωνία παροχέτευσης. Από τη στιγμή που το υγρό δεν μπορεί να προσεγγίσει τους πόρους παροχέτευσης, η ενδοφθάλμια πίεση αυξάνεται. Έτσι προκαλείται ο οξύς πόνος, ο οποίος συνήθως περιορίζεται στο ένα και όχι στα δύο μάτια. Ερυθρότητα του οφθαλμού, πονοκέφαλος, ναυτία, οξύς πόνος ή θαμπή όραση είναι κάποια από τα συμπτώματα. Σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω, επικοινωνήστε άμεσα με τον οφθαλμίατρό σας.

Γλαύκωμα στενής γωνίας

Στο γλαύκωμα στενής γωνίας η γωνία παροχέτευσης είναι στενή αλλά όχι κλειστή, γεγονός που προκαλεί σταδιακή αύξηση της πίεσης και εγκυμονεί τον κίνδυνο εμφάνισης γλαυκώματος κλειστής γωνίας. Συχνά, και τα δύο μάτια έχουν στενή γωνία παροχέτευσης. Επειδή το γλαύκωμα στενής γωνίας δεν παρουσιάζει συμπτώματα είναι απαραίτητος ο τακτικός οφθαλμολογικός έλεγχος προκειμένου να διαπιστώνονται έγκαιρα τυχόν αλλαγές.

Γλαύκωμα διπλού μηχανισμού

Το γλαύκωμα διπλού μηχανισμού είναι το γλαύκωμα στενής γωνίας σε συνδυασμό με κλειστούς πόρους παροχέτευσης (συνήθως παρατηρείται στο γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας). Μπορεί να οφείλεται σε κάποια πάθηση ή ατύχημα. Η αντιμετώπισή του συχνά περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και θεραπεία με laser.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΓΛΑΥΚΩΜΑΤΟΣ ΚΛΕΙΣΤΗΣ ΓΩΝΙΑΣ

Για να αντιμετωπιστεί το οξύ γλαύκωμα κλειστής γωνίας θα πρέπει να μειωθεί άμεσα η ενδοφθάλμια πίεση ούτως ώστε να προληφθεί η ζημιά στο οπτικό νεύρο και η απώλεια της όρασης. Η θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και χρήση laser. Στη συνέχεια, η καθημερινή χρήση κολλυρίων βοηθά στον έλεγχο συσσώρευσης του υγρού.

Φαρμακευτική αγωγή

Η χορήγηση φαρμάκων ενδείκνυται στις περιπτώσεις όπου είναι απαραίτητη η άμεση μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Η ενστάλλαξη κολλυρίων βοηθά στη μείωση παραγωγής υγρού και την αύξηση της παροχέτευσης. Χάπια, ενδοφλέβια αγωγή ή ενέσεις συμβάλλουν στο να αποβάλλει το σώμα του ασθενούς το περιττό υγρό.

Διάνοιξη της γωνίας παροχέτευσης

Η μέθοδος με την οποία επιτυγχάνεται η διάνοιξη της γωνίας παροχέτευσης ονομάζεται ιριδοτομή. Κατά την εφαρμογή της, όπου χρησιμοποιείται είδος laser, δημιουργείται μια μικρή οπή στην ίριδα του ματιού. Έτσι, παροχετεύεται μέσω της οπής το συσσωρευμένο υγρό και η ίριδα απομακρύνεται από το σημείο παροχέτευσης. Υπάρχει περίπτωση ο θεράπων ιατρός σας να συστήσει για προληπτικούς λόγους την εφαρμογή της μεθόδου αυτής και στο μάτι το οποίο δεν έχει παρουσιάσει ακόμη το πρόβλημα.

Η διαδικασία του laser

Η θεραπεία διαρκεί λίγα μόλις λεπτά.

 Στην αρχή χορηγούμε αναισθητικό, με χρήση κολλυρίων, στην περιοχή του οφθαλμού.
 Ο ασθενής κάθεται μπροστά από το laser. Έπειτα, ο ιατρός εστιάζει το laser στην ίριδα.
 Κατά τη διάρκεια της θεραπείας υπάρχει περίπτωση ο ασθενής να αισθανθεί άβολα για λίγα λεπτά
 Η όραση του ασθενούς μπορεί να είναι θαμπή για τις επόμενες λίγες ημέρες
 Ο ιατρός υποδεικνύει πότε ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις συνηθισμένες δραστηριότητές του
 Την επομένη της θεραπείας ο ιατρός θα μετρήσει την ενδοφθάλμια πίεσή σας και θα σας δώσει μετεγχειρητικές οδηγίες