Τι είναι η Διαθλαστική χειρουργική;

Διαθλαστική χειρουργική είναι ο τομέας της οφθαλμικής χειρουργικής που ασχολείται με τη διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών, όπως είναι η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός.

Ο στόχος της διαθλαστικής χειρουργικής είναι να εξαλείψει ή να μειώσει την εξάρτηση από τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής. Η πλειοψηφία των ασθενών μετά την επέμβαση μπορεί να βλέπει τουλάχιστον 5/10 χωρίς γυαλιά.

Η διαθλαστική χειρουργική με laser δεν απαιτεί νοσηλεία σε κλινική ή νοσοκομείο. Οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους μέσα σε μία έως τέσσερις ημέρες.

Πώς διορθώνονται…
Η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός

f56139763myopia_photos_all

Η μυωπία
Για να διορθωθεί η μυωπία, ο κερατοειδής πρέπει να γίνει πιο επίπεδος. Ο ιστός λοιπόν αφαιρείται από το κέντρο.

Η υπερμετρωπία
Στην υπερμετρωπία ο κερατοειδής πρέπει να γίνει πιο κυρτός. Άρα ο ιστός αφαιρείται από την περιφέρεια.

Ο αστιγματισμός
Στον αστιγματισμό, ο κερατοειδής, που είναι ήδη ελλειπτικός, πρέπει να γίνει σφαιρικός. Έτσι αφαιρείται ένα ελλειπτικό κομμάτι σε συγκεκριμένο άξονα.

Τώρα και η Πρεσβυωπία…

presbyopia

Η ικανότητα του ματιού να εστιάσει κοντά (προσαρμογή), αρχίζει να χάνεται μετά την ηλικία των 40 ετών. Μέχρι πρότινος δεν υπήρχε τρόπος αντιμετώπισης.

Σήμερα, υπάρχουν διάφορες τεχνικές για την αντιμετώπισή της, εξατομικευμένες για κάθε περίπτωση.

EXCIMER LASER

Την δεκατία του 1980, οι έρευνες απέδειξαν ότι το excimer laser που χρησιμοποιείται στην κατασκευή των μικρο-τσιπ των ηλεκτρονικών υπολογιστών, είχε τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί και στην οφθαλμολογία. Αντίθετα με τα άλλα lasers που καταστρέφουν τον παρακείμενο ιστό, το excimer δεν αυξάνει τη θερμοκρασία στους πέριξ ιστούς αφήνοντας μια εξαιρετικά ομαλή επιφάνεια.

Το AMARIS Excimer Laser της εταιρείας SCHWIND eye-tech-solutions είναι η επιτομή της τεχνολογίας στην διαθλαστική χειρουργική. To laser αυτό χρησιμοποιείται για τη διόρθωση μυωπίας, μυωπικού αστιγματισμού, υπερμετρωπίας και υπερμετρωπικού αστιγματισμού.

Ιατρος, Δημητρης Σιγανος, βλεμμα, οφθαλμιατρος, λαζικ, μυωπια, βλεφαροπλαστικη    Σιγανος, LASIK, οφθαλμιατρος, λαζικ, μυωπιακαταρρακτης, κερατόκωνος,γλαυκωμα,3

Σιγανος, βλεμμα, οφθαλμιατρος, lasik, μυωπια, βλεφαροπλαστικη, καταρρακτης, images (14)    Σιγανος, LASIK, οφθαλμιατρος, λαζικ, μυωπιακαταρρακτης, κερατόκωνος,γλαυκωμα,1

Διαθέτει ένα από τα πιο γρήγορα συστήματα παρακολούθησης (eye trackers) με διπλό σύστημα υπέρυθρου φωτισμού. Χάρη στη μοναδική ικανότητά του να εντοπίζει ακόμη και την πιο γρήγορη κίνηση του ματιού εξασφαλίζει ένα ασφαλές και υψηλής ακριβείας αποτέλεσμα.

Φωτοεκτομές επιφανείας
(PRK, LASEK, Epi-lasik)

Χρησιμοποιούνται για τη διόρθωση χαμηλής και μέσης μυωπίας (περίπου μέχρι 6 ή 7 βαθμούς), με ή χωρίς αστιγματισμό. Πρώτα αφαιρείται από τον κερατοειδή ένα λεπτό στρώμα που ονομάζεται επιθήλιο. Μετά η ακτινοβολία excimer laser κατευθύνεται προς τον κερατοειδή για να διαμορφώσει την επιφάνειά του. Η ποσότητα ιστού που αφαιρείται εξαρτάται από το μέγεθος των βαθμών που θέλουμε να διορθώσουμε. Για τις περισσότερες περιπτώσεις αφαιρείται μόνο ένα 5-10% του πάχους του κερατοειδή. Η ανάρρωση είναι πιο αργή απ’ότι με τη μέθοδο LASIK.

LASIK
(Laser in Situ Keratomileusis)

Χρησιμοποιείται για τη διόρθωση χαμηλής μέχρι και ελαφρά υψηλής (περίπου μέχρι 14 βαθμούς) και χαμηλής ή μέσης υπερμετρωπίας (μέχρι 6 βαθμούς), με ή χωρίς αστιγματισμό. Συνδυάζει την υψηλή ακρίβεια του excimer laser με το πλεονέκτημα της ταχύτερης επούλωσης της διάμεσης χειρουργικής.

Ενώ με την PRK αφαιρείται ιστός από την επιφάνεια του κερατοειδούς, με την LASIK ο ιστός αφαιρείται από το ενδιάμεσο στρώμα.

Χρησιμοποιείται ένα εργαλείο που ονομάζεται μικροκερατόμος για να δημιουργήσει ένα πολύ λεπτό κρημνό στον κερατοειδή. Ο κρημνός, που στηρίζεται στη μία του πλευρά, αναστρέφεται. Το excimer laser αφαιρεί την επιθυμητή ποσότητα ιστού και ο κρημνός επανατοποθετείται στην αρχική του θέση και κολλάει με απλό στέγνωμα. Δεν απαιτούνται δηλαδή ράμματα. Τα αποτελέσματα με την LASIK φαίνονται ταχύτερα από αυτά της φωτοεκτομής επιφανείας.

Customised – wavefront technology LASIK

Πρόκειται για την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στη διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών. Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι δύο μάτια μπορεί να έχουν τους ίδιους βαθμούς, σίγουρα όμως, δεν είναι ποτέ ίδια. Το οπτικό τους σύστημα διαφέρει.

Με την τεχνολογία wavefront, δημιουργείται μία λεπτομερής απεικόνιση του οπτικού συστήματος του ματιού που δείχνει τον τρόπο με τον οποίο το κάθε μάτι επεξεργάζεται το φως. Στη συνέχεια, εισάγουμε τα στοιχεία της απεικόνισης στο computer του laser που χρησιμοποιεί ο χειρουργός κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Έτσι διορθώνονται, όχι μόνο οι διαθλαστικές ανωμαλίες, αλλά και οι εξατομικευμένες ατέλειες του οπτικού συστήματος κάθε ματιού.

Πρόκειται για την ίδια τεχνολογία που επιτρέπει στους επιστήμονες να παρατηρούν με επαγγελματικά τηλεσκόπια το διάστημα χωρίς το πρόβλημα των διαστρεβλώσεων. Χάρη στην ίδια τεχνολογία ο οφθαλμίατρος μπορεί να ανιχνεύσει και να εκτιμήσει τις ιδιαίτερες ατέλειες στον οφθαλμό σας με 25 φορές μεγαλύτερη ακρίβεια απ’ότι στο παρελθόν.

Αστιγματική κερατοτομή (ΑΚ)

Σε μικτούς (υπερμετρωπία με μυωπικό αστιγματισμό, ή το αντίθετο) καθώς και σε υψηλούς αστιγματισμούς (άνω των 6 βαθμών) όπου το excimer laser δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, χρησιμοποιούμε χαλαρωτικές τομές. Οι τομές αυτές, όπως δείχνει και η ονομασία τους, χαλαρώνουν τον κερατοειδή που είναι ελλειπτικός και τον καθιστούν σφαιρικότερο.

Η επέμβαση είναι απλούστατη και διαρκεί μόλις 5 λεπτά.

Ένθεση ενδοφακού

Σε πολύ ψηλή (πολλές φορές και σε μέση) μυωπία ή υπερμετρωπία, ή και σε περιπτώσεις όπου υπάρχει θόλωση του φακού του ματιού, ή σε ασθενείς που έχουν περάσει στην ηλικία της πρεσβυωπίας, τότε είναι πιο αποτελεσματική η διόρθωση με τη μέθοδο αυτή. Συνίσταται σε κάτι αντίστοιχο της επέμβασης του καταρράκτη. Με τοπική αναισθησία (κολλύριο) και εντελώς ανώδυνα, με laser ή με υπερήχους, αφαιρείται ο κρυσταλλοειδής φακός και στη θέση του τοποθετείται ένας ενδοφακός που έχει έτσι υπολογισθεί ώστε να διορθώσει και την μυωπία ή την υπερμετρωπία.

ICL1Σιγανος, βλεμμα, οφθαλμιατρος, lasik, μυωπια, βλεφαροπλαστικη, καταρρακτης,       ICL6Σιγανος, βλεμμα, οφθαλμιατρος, lasik, μυωπια, βλεφαροπλαστικη, καταρρακτης,

Στην περίπτωση που ο ασθενής είναι σε μικρή ή οριακή ηλικία, τότε μπορεί να εμφυτευτεί φακός πάνω στον φακό του ασθενούς, χωρίς να αφαιρεθεί ο φακός του. Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις δεν απαιτείται διαμονή σε κλινική και η αποκατάσταση της όρασης επιτυγχάνεται μέσα σε 24 ώρες.

Ενδοκερατοειδικός δακτύλιος

Σιγανος, βλεμμα, οφθαλμιατρος, lasik, μυωπια, βλεφαροπλαστικη, καταρρακτης, 4

Πρόκειται για εμφύτευμα μέσα στον κερατοειδή για διόρθωση χαμηλής μυωπίας (έως 4 βαθμούς). Δεν έχει ευρεία εφαρμογή. Πλεονέκτημα θεωρείται η αναστρεψιμότητά του. Χρησιμοποιείται συχνότερα στον κερατόκωνο.