Ο οφθαλμολογικός έλεγχος σε παιδιά

Ο οφθαλμολογικός έλεγχος σε παιδιά

Ο πρώτος πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος των παιδιών θα πρέπει να διενεργείται στην ηλικία των 5-6 ετών. Κατά την επίσκεψη, ο οφθαλμίατρος θα εκτιμήσει την ποιότητα της όρασης του παιδιού. Ενδεχομένως να χρειαστούν περισσότερες από μία επισκέψεις στον οφθαλμίατρο για να γίνει πλήρης εκτίμηση της κατάστασης.

Ιστορικό

• Ο ιατρός λαμβάνει το ιστορικό του μικρού ασθενούς προκειμένου να εκτιμήσει εάν άλλες αρρώστειες ή παθήσεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν την όραση του παιδιού.
• Ο ιατρός θα σας ρωτήσει σχετικά με την υγεία του παιδιού σας. Ενημερώστε τον ιατρό εάν το παιδί σας γεννήθηκε πρόωρο ή αν παρουσιάστηκαν προβλήματα κατά τον τοκετό. Αναφέρετε τυχόν προβλήματα υγείας, χειρουργικές επεμβάσεις ή αλλεργίες. Επίσης, εάν χορηγείτε στο παιδί φάρμακα, βότανα ή άλλα συμπληρώματα. Ο ιατρός μπορεί να σας ρωτήσει εάν έχετε παρατηρήσει κάτι ασυνήθιστο στην όραση του παιδιού ή να ζητήσει παλαιότερες φωτογραφίες του παιδιού. Ενημερώστε τον ιατρό εάν άλλα μέλη της οικογενείας σας είχαν στραβισμό, αμβλυωπία ή άλλα οφθαλμολογικά προβλήματα.

Έλεγχος της όρασης.

• Ο έλεγχος της όρασης γίνεται για να εκτιμηθεί η ποιότητα της όρασης και το εάν υπάρχει πρόβλημα εστίασης.
• Σε παιδιά μικρής ηλικίας, ο ιατρός ελέγχει πως αντιδρούν τα μάτια τους όταν βλέπουν κάρτες που έχουν ιδιαίτερα σχήματα πάνω τους, ακόμη και αν το παιδί είναι αρκετά μικρό για να διαβάζει ή να μιλάει, ο γιατρός μπορεί να ελέγξει πλήρως την όρασή του. Τα μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά μπορούν να υποβληθούν στον ίδιο έλεγχο που υποβάλλονται οι ενήλικες. Ο οφθαλμίατρος ίσως χρησιμοποιήσει ορισμένα μηχανήματα για να ελέγξει το πόσο καλά εστιάζουν το φως τα μάτια του παιδιού σας.
• Μία άλλη εξέταση είναι η βυθοσκόπηση, η οποία συνίσταται στην ενστάλλαξη σταγόνων οι οποίες διαστέλλουν τις κόρες των ματιών. Έτσι ο οφθαλμίατρος μπορεί να προβεί σε πληρέστερο έλεγχο των ματιών. Οι κόρες των ματιών παραμένουν σχετικά διεσταλμένες για κάποιες ώρες ή και μέρες μετά την ενστάλλαξη των κολλυρίων, δεν είναι όμως κάτι το ανησυχητικό.