ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟ ΓΛΑΥΚΩΜΑ

Ίσως γνωρίζετε ότι πάσχετε από γλαύκωμα ή ότι έχετε προδιάθεση να αναπτύξετε αυτήν την οφθαλμική πάθηση. Πώς μπορεί το γλαύκωμα να επηρεάσει τη ζωή σας; Είναι γνωστό ότι μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση, εντούτοις, εάν υπάρξει έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, είναι δυνατόν να προληφθεί η οπτική αυτή απώλεια.

Είδη γλαυκώματος:
Υπάρχουν δύο βασικά είδη γλαυκώματος: ανοικτής και κλειστής γωνίας

  • Το γλαύκωμα ανοικτής γωνίας παρουσιάζει σταδιακή επιδείνωση. Δεν υπάρχουν συμπτώματα πέραν της σταδιακής μείωσης της όρασης. Συνήθως παρουσιάζεται και στους δύο οφθαλμούς.
  • Το γλαύκωμα κλειστής γωνίας μπορεί να προκαλέσει ξαφνικό, έντονο πόνο στα μάτια. Συνήθως παρουσιάζεται πρώτα στον έναν οφθαλμό και στη συνέχεια στον άλλο.

Το γλαύκωμα είναι από τα πιο συχνά αίτια τύφλωσης. Η απώλεια της όρασης είναι μη αναστρέψιμη. Εάν όμως διαγνωσθεί έγκαιρα και υπάρξει άμεση αντιμετώπισή του, τότε, είναι δυνατόν να διαφυλακτεί το υπόλοιπο της όρασης.

Ομάδες κινδύνου:

Ορισμένοι παράγοντες λειτουργούν επιβαρυντικά ως προς την εμφάνιση γλαυκώματος.

  • Το γήρας
  • Η κληρονομικότητα
  • Η μεγάλη μυωπία ή υπερμετρωπία
  • Ο διαβήτης, οι καρδιολογικές παθήσεις ή η υψηλή πίεση
  • Η μακροχρόνια χρήση στεροϊδών ή κορτιζόνης
  • Προηγούμενο ατύχημα, πάθηση ή όγκος στον οφθαλμό

Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα διαφυλάττετε την όρασή σας.

1. Οφθαλμολογικός έλεγχος όσο συχνά συνιστά ο οφθαλμίατρος
2. Εξέταση οπτικών πεδίων
3. Ενημερωθείτε σχετικά με την πάθηση αυτή και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επηρεάσει την όρασή σας
4. Σε περίπτωση που έχετε γλαύκωμα συνεργαστείτε με τον θεράποντά σας ιατρό προκειμένου να ακολουθήσετε εξατομικευμένη αγωγή.

Πώς αντιμετωπίζεται το γλαύκωμα;

Το γλαύκωμα μπορεί να αντιμετωπιστεί με κολλύρια, χάπια, επεμβάσεις με laser και χειρουργείο. Ο οφθαλμίατρος σε συνεννόηση με εσάς θα αποφασίσει ποια είναι η καταλληλότερη θεραπεία για την περίπτωσή σας. Το μυστικό βρίσκεται στην έγκαιρη αντιμετώπισή του. Παρ’όλα αυτά ο ασθενής θα πρέπει να έχει υπόψιν του ότι κάθε χειρουργική παρέμβαση ενέχει κάποιους κινδύνους ή επιπλοκές. Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση ο θεράπων ιατρός σας βρίσκετε στη διάθεση σας προκειμένου να σας βοηθήσει.

ΤΟ ΥΓΙΕΣ ΜΑΤΙ

ΤΟ ΜΑΤΙ ΜΕ ΓΛΑΥΚΩΜΑ

Ο ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

ΓΛΑΥΚΩΜΑ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΓΩΝΙΑΣ

ΓΛΑΥΚΩΜΑ ΚΛΕΙΣΤΗΣ ΓΩΝΙΑΣ

ΧΡΗΣΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΓΛΑΥΚΩΜΑ ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ

DYNAMIC CONTOUR TONOMETRY (DCT): Νέο, ψηφιακό τονόμετρο μετρά την ενδοφθάλμια πίεση

Η μέτρηση της ΕΟΠ, δηλαδή της πίεσης του ματιού, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος κάθε οφθαλμολογικής εξέτασης. Είναι γνωστό ότι όταν η ΕΟΠ υπερβεί το ανώτατο φυσιολογικό όριο μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες στα οπτικά νεύρα και να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια όρασης ή ακόμα και σε τύφλωση, αν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα. Το χειρότερο είναι, ότι η αύξηση της πίεσης συνήθως είναι «ασυμπτωματική» δηλαδή δεν δίνει συμπτώματα και δεν το καταλαβαίνει κανείς.

Πολλές οφθαλμολογικές μελέτες που έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά, έχουν δείξει ότι οι μέθοδοι μέτρησης της ΕΟΠ (όπως το τονόμετρο επιπεδώσεως Goldmann, το τονόμετρο αέρα – μη επαφής κ.λ.π.) σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι ακριβείς. Ένα παράδειγμα αποτελούν όσοι έχουν υποβληθεί στη μέθοδο LASIK ή PRK, ακτινωτές κερατοτομές, όπως και σε άλλες περιπτώσεις. Το διαθλαστικό αποτέλεσμα της LASIK είναι θαυμάσιο αφού απαλλάσσει κάποιον από τη χρήση γυαλιών και φακών επαφής, αλλά έχει σαν αποτέλεσμα τη μη ακριβή μέτρηση της ΕΟΠ μετεγχειρητικά με τα κοινά τονόμετρα. Ανάλογη δυσκολία είχε παρατηρηθεί και σε ασθενείς που πάσχουν από κερατόκωνο, που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση κερατοειδούς αλλά και σε όσους έχουν ιδιαίτερα λεπτό ή παχύ κερατοειδή. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι μέθοδοι μέτρησης της ΕΟΠ είναι αναξιόπιστες.

Ένα καινούργιο, ψηφιακό τονόμετρο (DCT) ήρθε να λύσει το πρόβλημα αυτό, αφού είναι ικανό να μετρά με μεγαλύτερη ακρίβεια την ΕΟΠ και χωρίς να επηρεάζεται από τις παραπάνω συνθήκες. Με το (DCT) η μέτρηση της ΕΟΠ  διαρκεί περίπου 6 δευτερόλεπτα, είναι ανώδυνη και υπολογισμός της επιτυγχάνεται με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή. Το καινούργιο τονόμετρο αποτελεί ένα πανίσχυρο εργαλείο στα χέρια του Οφθαλμιάτρου για τη σωστή μέτρηση της ΕΟΠ και τη διατήρηση της υγείας των ματιών.