Συγγενής καταρράκτης

 

Συγγενής καταρράκτης είναι η θόλωση του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού, που είναι παρoύσα κατά τη γέννηση του παιδιού.
Στο συγγενή καταρράκτη ο φακός του ματιού είναι θολός και εμποδίζει έτσι το βρέφος να δει καθαρά οδηγώντας σε αμβλυωπία.
Ο συγγενής καταρράκτης μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την όραση και είναι υπεύθυνος για το 24% περίπου των περιστατικών τυφλότητας στα παιδιά, παγκοσμίως. Μπορεί να αφορά το ένα ή και τα δύο μάτια του βρέφους.
Ο συγγενής καταρράκτης μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες, όπως κληρονομικές, μεταβολικές ή άλλες συστηματικές παθήσεις, ενδομήτριες λοιμώξεις, τραύμα κα.
Η αντιμετώπισή του πρέπει να είναι έγκαιρη και είναι συνήθως χειρουργική.

Στραβισμός

 

Στο στραβισμό τα μάτια του παιδιού κοιτούν προς διαφορετικές κατευθύνσεις.
Συνήθως το ένα μάτι είναι το κυρίαρχο και είναι στραμμένο προς την κατεύθυνση που θέλει να δει το παιδί ενώ το άλλο μάτι παρεκκλίνει προς τα μέσα (προς τη μύτη) ή προς τα έξω. Σε μερικές περιπτώσεις και τα δυο μάτια παρεκκλίνουν, εναλλάξ.
Ο στραβισμός μπορεί να εμφανιστεί αρκετά νωρίς, από τη γέννηση (συγγενής στραβισμός) ή και σε μεγαλύτερη ηλικία.
Ο πιο συχνός στραβισμός είναι ο ιδιοπαθής (χωρίς συγγεκριμένη αιτία).
Συχνά όμως ο στραβισμός μπορεί να συνυπάρχει με διαθλαστικά σφάλματα, η διόρθωση των οποίων τον εξαλείφουν ολικώς ή μερικώς.

    

Τέλος κάποιες εγκεφάλικες παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν ή να συνυπάρχουν με στραβισμό και ο παιδοφθαλμίατρος μπορεί να αποφασίσει αν χρειάζεται περαιτέρω νευρολογικός έλεγχος του παιδιού με στραβισμό.