Γνωρίζετε γιατί δακρύζουν τα μάτια μας…

Γνωρίζετε γιατί δακρύζουν τα μάτια μας;  Πότε το δάκρυσμα είναι φυσιολογικό;

Για να κατανοήσει κανείς τα αίτια που σχετίζονται με τη δακρύρροια, θα πρέπει να μάθει το ρόλο που παίζουν τα δάκρυα και τον τρόπο που παράγονται και «κυλούν» από τα μάτια.

Τα δάκρυα παράγονται συνεχώς και όχι μόνο όταν είμαστε κάτω από συναισθηματική φόρτιση. Δεν βλάπτουν τα μάτια, αλλά αντίθετα τα ωφελούν, αφού με τη χημική τους σύνθεση και τον όγκο τους τα καθαρίζουν και τα προστατεύουν από διάφορες μολύνσεις –χάρη σε μια πρωτεΐνη που περιέχεται στο δακρυϊκό υγρό, τη λυσοζύμη- την ξηρότητα και τους βλαβερούς περιβαλλοντικούς παράγοντες. Συγχρόνως, διευκολύνουν τις κινήσεις των βλεφάρων και λιπαίνουν την πρόσθια επιφάνεια του βολβού. Όταν επιτελέσουν αυτές τις χρήσιμες λειτουργίες, τα δάκρυα παροχετεύονται μέσα από ένα αρκετά πολύπλοκο σύστημα μέσω του δακρυϊκού σάκου και του δακρυϊκού πόρου, προς τη μύτη.

Όμως η αυξητική έκκριση δακρύων μπορεί να είναι μια πρώτη ένδειξη για κάποια πάθηση στα μάτια. Στην πιο απλή μορφή της, η αυξημένη έκκριση δακρύων μπορεί να οφείλεται σε κάτι που μπήκε στο μάτι. Προκειμένου να απομακρυνθεί το ξένο σώμα παράγονται περισσότερα δάκρυα, δημιουργείται δηλαδή μια αντανακλαστική δακρύρροια. Επίσης, αντανακλαστική δακρύρροια μπορεί να εμφανιστεί όταν τα δάκρυα είναι ελαττωματικά, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα, όπως συμβαίνει στην ξηροφθαλμία. Στις περιπτώσεις αυτές, το μάτι στεγνώνει, κοκκινίζει και δακρύζει λόγω του ερεθισμού.

Άλλη αιτία δακρύρροιας είναι η δυσλειτουργία της παροχέτευσης των δακρύων προς τη μύτη δηλαδή η απόφραξη του δακρυϊκού πόρου.